Mijn verhaal

Het koken en bezig zijn met eten is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Het is voor mij zo logisch geweest om op een gegeven moment te besluiten professioneel te gaan koken. Eten loopt als een rode draad door mijn leven. Ik heb boulimia gehad. Het was een ingenieuze vlucht en geweldige afleiding. Alles draaide om eten en koken. Alles draaide om zo dun ogelijk te zijn. Alles draaide om niet voelen.

Op een gegeven moment werd ik door een horzel geprikt. Niet letterlijk maar figuurlijk. Iets werd wakker gestoken. Uiteindelijk kun je niet weglopen voor jezelf. Ik ontdekte dat juist de leegte, dat pijnlijke gevoel dat ik probeerde weg te eten mij de kans bood om het contact met mezelf te herstellen. De leegte binnengaan en in het lichaam voelen wat er is, bleek de sleutel om het hele proces van mijn eetverslaving te doen kantelen. Stap voor stap. Het koken voor andere mensen ging hand in hand mee in deze ontwikkeling.

Mijn relatie met eten is dus tegelijkertijd de deur naar vrijheid geweest. Eten laat mij zien waar ik sta. Waar ik behoefte aan heb, wat ik afkeur, waar ik naar verlang en wat me drijft. Dit is terug te zien op mijn bord en is een weerspiegeling van hoe ik met mezelf omga en in het leven sta. Ik heb gemerkt dat dit niet altijd even gemakkelijk is. Maar al doende heb ik enorm veel geleerd. En ik leer nog steeds. Wat mij helpt om helder te blijven is meditatie en de beoefening van mindfulness. Gewoon in alledaagse dingen. Voor mij betekent dit op een eerlijke, milde manier durven kijken naar mijn eigen leven, door waar te nemen wat zich van moment tot moment voordoet. Deze opmerkzaamheid helpt me om bewust te worden hoe ik de dingen doe. En waar ik het misschien anders wil.

Deze aandacht komt terug in Koningsmaal. In 1999 ben ik gestart als kleine zelfstandige. Ik heb duizenden monden gevoed. De eerste jaren als ‘gewone cateraar”. Voor een televisieproductie, bij feesten en partijen. Tegenwoordig voor meditatie-en stilte retraites en workshops die een raakvlak hebben met mij. Yoga, mindfullness, dans, religie, bewustzijn, de natuur.