Verleidelijke gevulde pompoen

with Geen reacties

Om je gasten aan tafel te verleiden. Ik heb 8 kleine pompoentjes gevuld en samen opgediend met een salade van geblancheerde groenten zoals broccoli, peultjes, sperzieboontjes, doperwten en bv rucola. Voor een iets meer uitgebreider maaltijd kun je er couscous bij serveren met kruiden. De vulling kun je variëren. Paddestoelen zoals oesterzwammen of vegetarische spekjes zijn ook heerlijk om mee te bakken, eventueel met knoflook. Eet lekker!

tafel pompoen-2

Nodig voor 4
  • 35 gram boter
  • 2 grote preien, boven-en onderkant eraf en in dunne ringen
  • 300 gram verse spinazie
  • 1 tl mosterd
  • 4 el creme fraiche
  • 125 gram gruyere of andere harde kaas, geraspt
  • 2-4 kleine pompoenen (400-800 gram pers stuk)
  • paar takjes tijm
  • zeezout en vers gemalen peper
Bereiden

Verwarm de oven voor op 190 graden
Verhit de boter op middelhoog vuur in een grote pan en voeg de prei toe. Draai het vuur helemaal laag zodat de prei gaat sissen. Doe in delen de spinazie erbij zorg dat deze slinkt. Leg de deksel op de pan. Laat de prei en spinazie ongeveer 10 minuten fruiten tot het zacht is.
Haal van het vuur en roer de mosterd, creme fraiche en kaas erdoor. Proef of het meer kruiden kan gebruiken. Je kunt er gewenst wat gedroogde tijm of rozemarijn door doen.
Breng op smaak met peper en zout, want de vulling wordt straks met veel pompoenvlees gegeten.

Snijd een klein plakje van de onderkant van de pompoen, zodat ze rechtop blijft staan.
Snijd voorzichtig een dekseltje van de bovenkant en leg deze weg. Snijd nu met een klein scherp mesje een gat naar de holte van de pompoen en schraap met een lepel de zaden en de vezels eruit.

Vul de holten met het prei-spinaziemengsel – ze moet ongeveer voor 2/3 gevuld zijn. Steek er een paar takjes tijm rechtop in en zet de pompoenen op een grote bakplaat met genoeg ruimte eromheen, zodat de hete lucht rond de pompoenen circuleren.

Zet 50-60 minuten in de oven – langer bij groter pompoenen – tot de pompoen aan de binnenkant zacht voelt. Zet het dekseltje er weer op.
Je kunt de deksels ook mee bakken, dan verschrompelen ze maar krijgen wel dezelfde kleur als de pompoen. Op de foto zijn ze niet meegebakken. Meteen opdienen.